Bokföra själv eller anlita redovisningsbyrå?

Du som driver företag vet säkert hur viktigt redovisning är för att få verksamheten att kunna flyta på. Det är också ett område som många tycker är väldigt tråkigt och har svårt att få gjort. Om det är något som stämmer in på dig, eller om du känner att du inte har tillräcklig kunskap för att kunna lösa redovisningen på egen hand, är det ofta en bra idé att ta in en redovisningsbyrå som kan hjälpa dig. Det är ofta något som dessutom betalar sig på lång sikt.

Bokföra själv

Att bokföra själv kräver kunskap och tid. För den lilla firman som inte har så stora kassaflöden och/eller avdrag kan det vara en möjlig väg framåt. Det är dock väldigt viktigt att du sköter din bokföring och din redovisning ordentligt. Du måste också vara beredd på att risken för att du råkar på en extrakontroll av Skatteverket ökar. Även detta tar tid som kunde ha använts i verksamheten plus att det finns risk att du åker på en skattesmäll om du inte har haft full koll på alla regler.

Fördelar med en redovisningsbyrå

Att anlita en redovisningsbyrå är något som kan rekommenderas varmt. De flesta som gör det upptäcker att det faktiskt betalar sig snabbt. En kunnig redovisningsbyrå gör sannolikt jobbet på betydligt färre timmar än vad du skulle behöva lägga ner. Det är tid som du istället kan fakturera ut till dina kunder, eller använda till att umgås med din familj. En redovisningsbyrå är dessutom alltid uppdaterad på de senaste avdragsmöjligheterna vilket gör att de flesta som anlitar en upplever att de faktiskt sparar in pengar på det.